Nowy projekt firmy MVRDV – Valley – odmieni Amsterdam

Budynek mieszkalno-biurowy Valley (OVG Real Estate Netherlands), fot. Biuro architektoniczne MVRDV
Budynek mieszkalno-biurowy Valley (OVG Real Estate Netherlands), fot. Biuro architektoniczne MVRDV
Holenderskie biuro architektoniczne MVRDV słynie z niekonwencjonalnych koncepcji. W ostatnim czasie ich projektanci coraz częściej sięgają po konstrukcje tarasowe, bazujące na przestrzennym rozmieszczeniu różnorakich figur geometrycznych. Najnowszy z projektów – Valley – ma odmienić oblicze naszpikowanej biurowcami dzielnicy biznesowej Amsterdamu.

Zieleń staje się słowem-kluczem dla współczesnych architektów. W obliczu dawno już rozplanowanych (nie zawsze mądrze) terenów miejskich, każde nowe drzewo jest niemal na wagę złota. Właśnie dlatego coraz częściej topowe biura architektoniczne proponują tak zwane „pionowe ogrody”. Tego typu konstrukcje wyrastają w metropoliach jak grzyby po deszczu, będąc idealną przeciwwagą dla wielkomiejskiej szarości. Jednym z prekursorów tego trendu jest Stefano Boeri, który zazielenił już między innymi swój rodzinny Mediolan, ale także Antwerpię, szwajcarskie Chavannes-près-Renens czy chińskie Xinyi oraz Nankin. Kto wie, może niebawem jeden z jego projektów zostanie zrealizowany także w Warszawie? Boeri nie ma oczywiście patentu na zieloną architekturę, a trend ten nie ma jednego ojca. Obok popularnego Włocha wymienić można choćby jego rodaka Luciano Pię, znanego za sprawą turyńskiego 25 Green, czy też zakochanego w drewnie Japończyka Kengo Kumę. Do tego grona dołączyć chcą także Holendrzy z firmy MVRDV.

Projekt Valley od MVRDV zamówiło holenderskie OVG Real Estate. Budynek ma powstać przy Beethovenstraat – w sercu tak zwanej Zuidas Area, będącej biznesową dzielnicą Amsterdamu. Tarasowa konstrukcja ma przypominać pagórki pomiędzy którymi biegnie niewielka dolina. Na myśl od razu przyszła mi powstająca w Bratysławie Južna Dolina autorstwa duńskiego studia EFFEKT. Różnicą jest jednak skala oraz wykończenie. Warto też wspomnieć, że otwarty niedawno w centrum Poznania biurowiec BAŁTYK to także dzieło MVRDV, wracając jednak do Valley…

Amsterdamska dolina zajmie dość niewielką przestrzeń, wewnątrz oferując łącznie 75’000 m² powierzchni użytkowej. U „podnóża” znajdzie się miejsce dla sklepów czy kawiarni – krótko mówiąc: strefa handlowa. Górujące nad nią trzy „pagórki” pomieszczą natomiast niemal dwieście mieszkań oraz poziom biurowy. Co ciekawe, tytułowa dolina (Valley) będzie przestrzenią ogólnodostępną, przez którą każdy przechodzień będzie mógł obejść jedną z wież mieszkalnych. Wszystko rozplanowano tak, by zachować maksimum prywatności i komfortu mieszkańców. Niewielki park wśród betonowych kolosów z pewnością podziała kojąco na szarą okolicę. Główni architekci MVRDV, odpowiedzialni za stworzenie Valley, to założyciele studia – Winy Maas, Jacob van Rijs i Nathalie de Vries.

Pomysł MVRDV jest o tyle ciekawy, że zewnętrzne ściany Valley będą częściowo wtapiać się w okolicę. Ponad taflą szła stopniowo zaczną wyrastać zielone półki oraz wychodzące we wszystkich kierunkach okna mieszkań. Więcej o koncepcji pracujących w MVRDV architektów możecie przeczytać tutaj. Co ciekawe zielona inicjatywa MVRDV ma „konkurencję”. W oddalonym od Amsterdamu o jakieś 40 km Utrechcie powstaje Wonderwoods zaprojektowane przez… Stefano Boeriego. Kto wygra? Najpewniej środowisko.

Mieszkalno-biurowe Valley autorstwa MVRDV to projekt bardzo nowatorski, jednak jak na razie istnieje wyłącznie na papierze. Wstępne prace już ruszyły, a budynek ma zostać oddany do użytku w roku 2021. Czas pokaże, jak daleki od pierwotnych założeń będzie finalny efekt.

Budynek mieszkalno-biurowy Valley (OVG Real Estate Netherlands), fot. Biuro architektoniczne MVRDV
Budynek mieszkalno-biurowy Valley (OVG Real Estate Netherlands), fot. Biuro architektoniczne MVRDV
Autor artykułu
More from Damian Halik

Wiemy, który utwór Radiohead jest najsmutniejszy!

Powiedzieć, że utwory Radiohead są smutne, to jak nie powiedzieć niczego. Zespół...
Czytaj wiecej