Bjarke Ingels Group zmieni panoramę Hangzhou

O-Tower, OPPO R&D, Bjarke Ingels Group
Zielone otoczenie przyszłej siedziby OPPO R&D, fot. Bjarke Ingels Group
Nawiązanie współpracy między OPPO a biurem architektonicznym Bjarkego Ingelsa to kolejny znak nowych czasów – chiński potentat branży elektronicznej, podobnie jak władze kraju, stawia na zielone budownictwo. Nie wpływa to jednak na designerski rozmach przedsięwzięcia.

Bjarke Ingels ma w ostatnich miesiącach ma ręce pełne roboty, ale ogrom obowiązków raczej go nie przeraża. Duńczyk od lat budował swoją pozycję jako architekt, który nie tylko nie boi się odważnych projektów, ale przede wszystkim chce zmieniać świat. Proponowane przez niego formy nieraz wywoływały mieszane odczucia. Bywały zbyt krzykliwe, zbyt futurystyczne, ale zazwyczaj przekonywały funkcjonalnością. Wybiegały w przyszłość nie tylko wyglądem, ale i dbałością o środowisko. Takie – niemalże misyjne – podejście spowodowało nawet, że Bjarke Ingels stał się jednym z liderów Nowego europejskiego Bauhausu, ale dziś nie o tym. Jego studio architektoniczne pochwaliło się bowiem nowym projektem – biurowcem dla oddziału badawczo-rozwojowego firmy OPPO.

Chińczycy chcą zielonych zmiany

Hangzhou, O-Tower, OPPO, Bjarke Ingels Group
Panorama Hangzhou po powstaniu O-Tower, fot. Bjarke Ingels Group

Dość gwałtownie i niespodziewane, ale Chińska Republika Ludowa zdecydowanie zmieniła kurs. Największy truciciel świata stał się przodownikiem idei proekologicznej. I choć miną lata, nim uda się Chińczykom odrobić straty naturalne, jakie spowodował ich przemysł, olbrzymie nakłady na zrównoważony rozwój w końcu przyniosą rezultaty. Co jednak ważniejsze, przykład idący z góry wzięły też olbrzymie chińskie przedsiębiorstwa, dostosowując się do nowych zasad. OPPO jest tu tylko jednym z przykładów – ale o tyleż istotny, że mówimy o największym chińskim producencie telefonów komórkowych.

Firma istnieje od niemal dwóch dekad i kojarzona jest z Deltą Rzeki Perłowej. Główną siedzibą OPPO jest bowiem leżące w sercu największej metropolii świata Dongguan. Nowy biurowiec – zaprojektowany przez Bjarke Ingels Group – ma jednak powstać w oddalonym o ponad 1200 kilometrów Hangzhou. I choć obecną panoramę tego historycznego miasta już teraz rysują liczne wieżowce, O-Tower bez wątpienia nie zginie w ich gąszczu.

Gdy spotykają się wizjonerzy

O-Tower, OPPO, BIG
Nowoczesne technologie wykorzystane w O-Tower, fot. Bjarke Ingels Group

OPPO coraz odważniej eksperymentuje z technologią, już dziś oferując liczne rozwiązania kojarzone raczej z futuryzmem. Wybór pracowni Bjarke Ingels Group nie mógł więc być przypadkowy – obie firmy przemawiają bowiem tym samym językiem. Budynek nazywany nieoficjalnie O-Tower to wyjątkowa fasada, ale przede wszystkim funkcjonalność i przyjazne środowisku rozwiązania.

Koncepcyjnie można się tu doszukiwać nawiązań do wstęgi Mobiusa bądź symbolu nieskończoności. Główna część wieżowca to cylindryczna konstrukcja, finezyjnie ścięta u szczytu. Dzięki temu bez wątpienia budynek nawet za wiele, wiele lat będzie się wyróżniać. Rozwiązanie to sprawia, że zarówno z lotu ptaka, jak i patrząc na niego frontalnie, zobaczymy kształt litery O. Nie jest to jednak banalne odniesienie do nazwy zamawiającego czy próba udziwnienia projektu.

O-Tower, OPPO, BIG, Bjarke Ingels Group
O-Tower widziana z lotu ptaka, fot. Bjarke Ingels Group

Takie rozwiązanie ma przede wszystkim swoją funkcjonalność. W ten sposób zadbano bowiem o zwiększenie ilości naturalnego światła w pomieszczeniach biurowych, co przekłada się na oszczędność energii elektrycznej. Zwrócony ku południu wieżowiec dzięki ścięciu nie będzie też nadmiernie zanieczyszczać okolicy światłem ani generować potencjalnie groźnych odbić. Zacieniony dziedziniec w samym środku tej bryły poprawi natomiast cyrkulację cieplną, zmniejszając nawet o 52% akumulację promieni słonecznych. Co więcej, podobno ma on być ogólnie dostępny dla mieszkańców Hangzhou.

Bjarke Ingels Group nie projektowało biurowca – projektowało przyszłość

O-Tower, OPPO, BIG
Wejście na otwarty dla miejscowych i turystów dziedziniec, fot. Bjarke Ingels Group

W ramach projektu na zlecenie OPPO przygotowano coś więcej niż tylko plany zjawiskowego wieżowca. Otwarty dziedziniec ma być tu tylko jednym z elementów otwartych na miasto. Budynek zaś, choć wyraźnie futurystyczny i naszpikowany nowoczesnymi technologiami, ma być łącznikiem miejskiej zabudowy i terenów zielonych. Z szacunku dla zastanej w tym miejscu natury, obok O-Tower powstanie park o powierzchni 10 000 metrów kwadratowych. Przebudowując otoczenie, BIG zaprojektowało też promenadę nad tamtejszym akwenem.

O-Tower, OPPO, BIG, Bjarke Ingels Group
O-Tower widziana z promenady przy lokalnym akwenie, fot. Bjarke Ingels Group

Te naturalne elementy mają balansować stworzone dla technologicznych gigantów wieżowce, od których ma się w tej części Hangzhou zaroić. Biurowiec OPPO jest bowiem zaledwie preludium. To otwarcie z przytupem nowej, nakierowanej na sci-tech dzielnicy, nazwanej przez władze miasta Sci-Tech City. Co zaś ciekawe, spory wkład w te plany mają… Polacy. Pracownia BIG to międzynarodowy kolektyw, w którym aktywnie działają między innymi Ewa Bryzek – szefowa zespołu projektowego O-Tower, Adam Buśko, Agnieszka Magdalena Trzcińska, Martyna Sylwia Kramarz oraz Weronika Siwak.

Autor artykułu
More from Damian Halik

MOEF przedstawia: kask zainspirowany klockami

Duńczycy zawsze wiedzieli, jak przykuć uwagę dzieci, jednak tym razem przeszli samych...
Czytaj wiecej