Ruins Studio: dom zbudowany z warstw czasu

Ruins Studio - dwuspadowy dach i elewacja pokryta czarnym kauczukiem oraz otoczona ruinami pierwotnej budowli (trendland.com)
Ruins Studio - dwuspadowy dach i elewacja pokryta czarnym kauczukiem oraz otoczona ruinami pierwotnej budowli (trendland.com)
Przekształcanie gospodarstw wiejskich w nowoczesne domy mieszkalne jest obecnie popularnym trendem w architekturze, którym dotychczas chyba najbardziej zachłysnęła się Wielka Brytania. Dech zwłaszcza zapiera realizacja Nathanaela Dorenta i Lily Jencks, którzy stworzyli coś wyjątkowego, a zarazem kontrowersyjnego, od czego jednak z pewnością trudno jest oderwać wzrok.

Nathanael Dorent i Lily Jencks to architekci, którzy w swoich projektach stale przekraczają przyjęte standardy i granice. Ostatnio na warsztat wzięli istniejące już ruiny szkockiego wiejskiego domu z XVIII wieku. Postanowili jednak nie odtwarzać jego pierwotnego wyglądu, skłaniając się ku idei, aby ostateczna forma budowli obrazowała upływ czasu. Pozostawili więc oryginalne ruiny, uzupełniając ich ubytki od zewnątrz prostą, nowoczesną i minimalistyczną konstrukcją domu o geometrycznej linii i dwuspadowym dachu, nawiązującym do pierwotnego projektu budynku. Zewnętrzne ściany oraz dach budynku pokryte zostały wodoodpornym, syntetycznym kauczukiem (gumą) EPDM w czarnym kolorze. Domostwo już z zewnątrz wygląda osobliwie, elewacja w żaden jednak sposób nie zapowiada tego, co znajdziemy w jego wnętrzu .

Ruins Studio - powierzchnie wspólne skupione w ramach cetralnego 'tunelu' (www.architecturetoday.co.uk)
Ruins Studio – powierzchnie wspólne skupione w ramach cetralnego ‘tunelu’ (www.architecturetoday.co.uk)

Ściany o opływowych, nieregularnie zakrzywionych liniach, otulają swoimi przyjaznymi kształtami mieszkańców domu, tworząc niezwykle przytulny klimat i jednocześnie przywodząc na myśl pierwotne, kamienne formy znane nam z jaskiń. Jednocześnie, pojawiający się gdzieniegdzie oryginalny, ceglany mur gospodarstwa przypomina o XVIII-wiecznej genezie tego oryginalnego miejsca.

Ruins Studio - oryginalny, ceglany mur szkockiego gospodarstwa (www.architecturetoday.co.uk)
Ruins Studio – oryginalny, ceglany mur szkockiego gospodarstwa (www.architecturetoday.co.uk)

Idea, jaka przyświecała architektom przy projektowaniu budynku jest równie ciekawa, co jego wygląd. Ich zamierzeniem było, aby trzy różnorodne warstwy, które obecnie tworzą to niesamowite gospodarstwo, przenikały się i uzupełniały. Ich niecodzienne połączenie stanowić ma narrację czasową domostwa, ukazując jednocześnie różnorodność środków wyrazu, jakimi posługuje się współczesna architektura.

Ruins Studio - powierzchnie wspólne skupione w ramach cetralnego 'tunelu' (.www.archdaily.cn)
Ruins Studio – powierzchnie wspólne skupione w ramach cetralnego “tunelu” (.www.archdaily.cn)

Lily Jencks porównuje zaprojektowany przez siebie dom do palimpsestu – starodawnego rękopisu, którego pierwotna treść została zamazana w celu ponownego użycia papirusu, na którym została spisana. Tu wciąż pozostaje na nim widoczna. Architekt chce, aby budynek prowokował do myśli na temat naszej współczesnej obecności jako o kolejnej warstwie czasu, stopniowo pokrywającej nasze otoczenie.

Palimpsest (jessehurlbut.net)
Palimpsest (jessehurlbut.net)
Ruins Studio - kuchnia i jadalnia (www.archdaily.cn)
Ruins Studio – kuchnia i jadalnia (www.archdaily.cn)

Duże okna wpisane zostały w pierwotną formę budynku. Za nimi roztacza się niesamowity, sielankowy wręcz widok na okoliczne pastwiska, rozciągające się na długość ponad 80 kilometrów. Plan domostwa jest bardzo przemyślany i funkcjonalny, zaprojektowany z myślą o komforcie jego mieszkańców. Centralna część domu, kształtem przypominająca długi korytarz jaskini, skupia wokół siebie powierzchnie wspólne, takie jak kuchnia i jadalnia. Pomieszczenia o bardziej intymnym charakterze zaś, zlokalizowane są na obrzeżach budynku.

Ruins Studio - sypialnia (www.archdaily.cn)
Ruins Studio – sypialnia (www.archdaily.cn)

Gospodarstwo, nazwane przez twórców projektu “Ruins Studio”, jest znacznie oddalone od cywilizacji, dlatego jego nowoczesny projekt musiał zakładać samowystarczalność domostwa. Z tego względu, budynek w całości zasilany jest energią słoneczną.

Ruins Studio (www.archdaily.cn)
Ruins Studio (www.archdaily.cn)

Nathanael Dorent i Lily Jencks ze swoim odważnym projektem wygrali już kilka architektonicznych wyróżnień, a także zostali nominowani do prestiżowej szkockiej nagrody RIAS/RIBA (Royal Incorporation of Architects in Scotland / Royal Institute of British Architects).

Podoba się Wam połączenie elementów zabytkowej budowli z supernowoczesnymi rozwiązaniami? A może wręcz przeciwnie: podchodzicie do historii konserwatywnie i uważacie, że nie powinno się tak drastycznie modyfikować reliktów przeszłości?

 

Autor artykułu
More from Barbara Sajewicz

Lexus RX L: samochód ujmujący japońską gościnnością

Omotenashi – to słowo oznaczające japońską gościnność. Aby przekonać się o sile...
Czytaj wiecej