Snøhetta kreuje przyszłość zrównoważonej architektury

Powerhouse Telemark, Snøhetta, Ivar Kvaal
Powerhouse Telemark, fot. Ivar Kvaal/Snøhetta
Topowa norweska pracownia architektoniczna Snøhetta zaprojektowała ekologiczny biurowiec, będący najbardziej energooszczędnym budynkiem w Norwegii. Powerhouse Telemark ma wyznaczać trendy architektoniczne w duchu zrównoważonego rozwoju.

Porsgrunn to niewielkie, nieco ponad trzydziestotysięczne miasteczko oddalone od Oslo o 140 km. Jego panorama jest dość standardowa jak na skandynawskie warunki – a przynajmniej była jeszcze do niedawna. Znajdziemy tam bowiem wiele charakterystycznych dla tego regionu kolorowych domów, ale i jeden z najnowocześniejszych biurowców w kraju – Powerhouse Telemark. Inwestycja w końcu została ukończona, z miejsca stając się najbardziej energooszczędnym budynkiem w Norwegii. Na pytanie: “Jak bardzo oszczędny jest ten biurowiec?” autorzy projektu ze studia Snøhetta odpowiadają pytaniem: “Co jest bardziej ekologiczne niż budynek, który pozostawia zerowy ślad węglowy?”.

Powerhouse Telemark to wizytówka zrównoważonej architektury

Powerhouse Telemark, Snøhetta, Ivar Kvaal
Powerhouse Telemark, fot. Ivar Kvaal/Snøhetta

Zrównoważona architektura rozwija się coraz prężniej. Projekty stworzone w duchu zrównoważonego rozwoju, a więc na pierwszy plan wyciągające ekologiczne aspekty, to coraz częstszy widok i najprawdopodobniej przyszłość całej branży. Powerhouse Telemark doskonale uwzględnia te kwestie, odpowiadając na potrzeby naszych czasów. Biurowiec już u podstaw projektowano tak, by jego budowa oraz wykorzystane materiały jak najmniej wpływały na środowisko. Do tego pozostają kwestie energetyczne. Projekt Snøhetty zakłada bowiem, że roczna produkcja zielonej energii przez Powerhouse będzie wyższa niż zapotrzebowanie budynku. Biorąc pod uwagę, że sektor energetyczny i budownictwo odpowiadają za ponad 40% emitowanych przez przemysł gazów cieplarnianych, trudno o lepszą reakcję.

Powerhouse Telemark, Snøhetta, Ivar Kvaal
Powerhouse Telemark z lotu ptaka, fot. Ivar Kvaal/Snøhetta

Budynek ma jedenaście pięter o łącznej powierzchni przekraczającej 8000 m2, wyróżniając się nie tylko funkcjonalnością, ale też wyglądem. Jego nieregularna bryła, w rzucie górnym przypominająca diament, pozwala zoptymalizować wychwytywanie energii słonecznej przez panele o powierzchni 1400 m2. Te umiejscowiono na stromym, nachylonym pod kątem 24 stopni dachu oraz fasadzie od południowej strony. Biurowiec nie ma podpiwniczenia, a za jego stabilizację odpowiadają wbite w skałę stalowe pale oraz płyta wspornikowa. Ściany – częściowo pokryte impregnowanym drewnem – składają się natomiast z betonowych płyt. Wykonano je z cementu włóknistego o właściwościach przydatnych do pasywnej termoregulacji, a przy tym pozostawiającego mniejszy ślad węglowy już na etapie produkcji.

Snøhetta wykorzystała naturalne bogactwo tego terenu

Powerhouse Telemark, Przestrzeń biurowa, Ivar Kvaal
Przestrzeń biurowa, fot. Ivar Kvaal/Snøhetta

Optymalny układ bryły względem pozycji słońca nad Porsgrunn i wykorzystanie maksimum możliwości do chłonięcia jego energii to zaledwie część zalet. Choć projekt zrealizowany przez Skanska Norge i Asplan Viak na zlecenie R8 Property nie posiada pięter poniżej poziomu gruntu, jego siła tkwi właśnie pod ziemią. Biurowiec wykorzystuje bowiem własne źródło geotermalne zlokalizowane na głębokości 350 m. W połączeniu z systemami pomp i wymienników ciepła oraz pasywnym działaniem konstrukcji budynek staje się więc w dużej mierze energetycznie samowystarczalny.

Ciekawe rozwiązania zastosowano także w oknach – elektrochromatyczne szkło pozwala na regulację przepływu świata i jego natężenia, ograniczając wykorzystanie sztucznego oświetlenia do minimum. Z kolei minimalistyczne wnętrze wykończono materiałami w dużej mierze pochodzącymi z recyklingu. Jego podział na przestrzenie coworkingowe, biurowe oraz konferencyjne – z tarasem widokowym na dachu, nadają budynkowi funkcjonalnej elastyczności. To zaś umożliwi w przyszłości ewentualne zmiany charakteru poszczególnych kondygnacji.

Wszystkie te elementy sprawiają natomiast, że projekt pracowni Snøhetta z roku na rok będzie spłacać dług wobec planety. Ekologiczne materiały i zastosowane rozwiązania wraz z nadprodukcją energii z czasem zaczną bowiem rekompensować nawet dwutlenek węgla, który wygeneruje sama działalność biura. Między innymi dlatego Powerhouse Telemark wyróżniono certyfikatem BREEAM Excellent**.

Autor artykułu
More from Damian Halik

Van Gogh jak malowany

Gdańskie studio BreakThru Films wielkimi krokami zbliża się do zakończenia prac nad...
Czytaj wiecej