Voxel – samotnia zgodna z duchem zrównoważonego rozwoju

Voxel, Adrià Goula, IAAC
Voxel, fot. Adrià Goula/IAAC
Studenci barcelońskiego Instytutu Zaawansowanej Architektury w Katalonii stworzyli intrygujący projekt ekologicznego, samowystarczalnego domu – idealnego na wypad za miasto czy... spędzenie tam kwarantanny. Pomysł inspirowany życiem narobił ostatnio sporo szumu.

Ubiegły rok był okropny dla zdecydowanej większości ludzkości – znaleźli się jednak i tacy, którzy te trudne doświadczenia przekuli w sukces. Gdyby ktoś miał jeszcze wątpliwości, że czas lockdownów i kwarantanny może prowadzić do innowacji, studenci IAAC spieszą z pomocą. Uczestnicy ubiegłorocznego kursu The Master in Advanced Ecological Buildings & Biocities (MAEBB) przygotowali bowiem wyjątkowy projekt pandemicznej samotni. Voxel, bo tak go nazwali, to jednak coś więcej niż tylko cztery ściany do izolacji zarażonych koronawirusem jednostek.

Potrzeba matką wynalazków?

Voxel, IAAC
Voxel, fot. IAAC

Oczywiście stwierdzenie, że inspiracją do powstania tego projektu była pandemia, jest dużym uproszczeniem. Bez wątpienia jednak izolacja i trudne doświadczenia, które przecież mocno dotknęły Hiszpanię, były impulsem. Pomysł opiera się natomiast na dość popularnym w ostatnich latach trendzie tworzenia minidomów. Voxel co prawda nie ma kół i nie można z nim przemierzyć Europy, ale w porównaniu z zakupem mieszkania jest opcją bardzo ekonomiczną. Co więcej, jest też ekologiczny!

Właściwie cały budynek powstał z drewna – i to bardzo konkretnego. Jeśli wierzyć autorom, są w stanie wskazać miejsce, w którym rosło drzewo wykorzystane do produkcji konkretnych desek konstrukcji. Te zaś pozyskano w sposób zrównoważony – wykorzystano fakt, że każdego roku w katalońskim rezerwacie przyrody Collserola wycina się część drzew, by umożliwić wzrost kolejnym. Całość surowca pozyskano więc w zgodzie z planem zrównoważonej gospodarki leśnej. Niemal do zera zmniejszono także ślad węglowy budynku, ponieważ plac budowy zlokalizowano niespełna kilometr od miejsca wycinki.

MAEBB, IAAC
Studenci MAEBB podczas budowy, fot. IAAC

Myliłby się jednak ten, kto uzna Voxel za prostą, drewnianą chatkę. Wbrew pozorom nie wykorzystano tu tradycyjnych desek, lecz zdecydowano się na CLT – drewno klejone warstwowo. Za obróbkę odpowiada Valldaura Labs, czyli oddział IAAC leżący nieopodal. Pozyskane drzewa zmielono, wysuszono i sprasowano właśnie tam, co – ponownie – ograniczyło emisję CO2.

Voxel, czyli minimalizm i wygoda w czasie pandemii

Budynek ma powierzchnię zaledwie 12 m2, ale z racji tego, że zaprojektowano go dla jednej osoby, wnętrze wydaje się przestronne. Kontynuując ideę proekologiczną, postanowiono nawet zrezygnować z gwoździ i śrub. Zamiast tego wykorzystano łączenia zakładkowe i kołki. Warstwa korkowa posłużyła za izolację, natomiast zewnętrzne osłony – wyraźnie odróżniające się od naturalnego wnętrza – są tak naprawdę… ścinkami powstałymi przy produkcji płyt CLT. Ich ciemny kolor to zasługa japońskiej techniki Shou Sugi Ban, czyli konserwowania drewna ogniem.

Nastawienie na ekologię w czasie budowy naturalnie kontynuowane jest także podczas korzystania z domku. Przygotowano go z myślą o czternastodniowym pobycie jednej osoby – w tym czasie nie powinno jej niczego zabraknąć. Dom wyposażono w instalację do zbierania deszczówki, recyklingu wody szarej, a nawet uzdatnianie wody czarnej. Ta ostatnia napędza samodzielny system biogazowy, który zapewnia energię do ogrzewania domu i gotowania. Oświetlenie i urządzenia elektryczne zasili natomiast akumulator połączony z panelami słonecznymi.

IAAC
Panele słoneczne umiejscowiono na dachu, a system pozyskiwania deszczówki wspierają m.in. donice z lokalnymi roślinami, fot. IAAC

Voxel stworzyło siedemnaścioro studentów: Alexander Hadley, Anfisa Mishchenko, Ayşe Sena Kocaoğlu, Camille Julienne Garnier McCormick, Dania Fouad Suheil, Ester Camps Bastida, Filippo Vegezzi, Giada Mirizzi, Juan Gabriel Secondo, Maitri Joy Uka, Maria Camila Fajardo Russi, Nathalie D’Angiolillo Botbol, Shreya Sharma, Yue Zhang, Zhiqian Liu, Rafael Abboud oraz Irene Rodriguez Perez, których pracę nadzorowali: Vicente Guallart, Daniel Ibañez i Michael Salka, choć to i tak nie wszyscy – w projekt zaangażowali byli także wolontariusze i zewnętrzni konsultanci. Niemniej fakt, że około trzydziestoosobowa ekipa zaprojektowała i zbudowała Voxel w zaledwie pięć miesięcy, robi wrażenie.

Voxel, MAEBB, IAAC
Widok na Voxel i jego autorów, fot. IAAC

Autor artykułu
More from Damian Halik

Tom Ford zaprojektował zegarek z oceanicznego plastiku

Szwajcarskie zegarki kojarzą się z niezawodnością i wysoką jakością, a dzięki Tomowi...
Czytaj wiecej